Primarul interimar a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Vezi care sunt zonele critice

0
42

Primarul interimar Mihai Chirica a convocat în această dimineață, la sediul Primăriei Municipiului Iași, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Motivul convocării l-a reprezentat atenţionarea meteorologică cod galben emisă pentru intervalul 2 iunie, ora 12.00 – 3 iunie, ora 21.00. Conform meteorologilor, în acest interval, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului care vor lua aspect de vijelie şi izolat grindină. Se vor înregistra frecvent cantităţi de apă de 15-20 l/mp şi se vor cumula 40-80 l/mp.

La ședința operativă au participat, pe lângă reprezentanții Primăriei – Direcția Tehnică și de Investiții și Biroul de Protecție Civilă, și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, E.On Energie, ApaVital SA, Salubris SA, Citadin SA, Servicii Publice SA și RATP.

Primarul interimar a activat și un centru operativ în cadrul Primăriei pentru o mai bună colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Județului Iași. Programul de permanenţă se va afla în coordonarea Biroului de Protecţie Civilă. Salubris SA, Citadin SA, ApaVital SA, E.On şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă vor supraveghea căminele de canalizare, pasajele inundabile, refugiile, intersecţiile şi trecerile de pietoni, iar ApaVital vor avea în vedere ridicarea stavilelor de-a lungul albiei. Dacă situaţia o va impune, traficul din pasajul Păcurari va fi deviat. De asemenea, RATP va verifica permanent sistemele de schimbare a macazurilor, iar în cazul în care se vor înregistra cantităţi foarte mari de precipitaţii, circulaţia acestora se va desfăşura cu viteză redusă. Depourile vor fi dotate cu saci cu nisip şi cu instalaţii de evacuare a apei. Angajaţii de la Servicii Publice SA vor interveni pentru degajarea crengilor care ar putea fi rupte din cauza vântului.

De menţionat că reprezentanții Direcției Ape Prut au validat prin adresă scrisă posibilitatea evacuării apelor prin deschiderea stăvilarelor. Toate stațiile de pompare a apei sunt funcționale, fiind validat și protocolul de colaborare dintre E.On Energie și ApaVital SA cu privire la pornirea pompelor în cazul depășirii debitelor de apă.

O atenţie deosebită va fi acordată şi zonei dintre Metro şi până la zona amenajată a Bahluiului (Podul de Piatră), pentru a nu se acumula aluviuni. În plus, s-a făcut un inventar al vidanjelor disponibile la toate instituţiile menţionate, dar şi al personalului care asigură permanenţa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

44 + = 48