Programul “Casa Verde” a fost reluat. Finantarea pentru un beneficiar poate ajunge la 40.000 de lei

0
55

Ministrul Mediului, Cristina Pașca Palmer, a anunțat, marți, reluarea programului “Casa Verde”, care din acest an va fi completat cu o nouă componentă, “Casa Verde Plus”.

Casa Verde Clasic – pentru populație

Românii pot accesa acest program pentru trecerea la sisteme de încălzire care utilizează energii regenerabile sau completare, cu astfel de sistemel, a celor de încălzire clasice. Pin program poate fi finanțată achiziția de panouri solare sau de pompe de căldură.
Pentru panouri solare:
– finanțare de 6.000 de lei – suficientă pentru achiziția unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard (finanțare de 100%)
Pentru pompele de căldură
– finanțarea prin AFM este de maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex
Programul pentru populație beneficiază de o finanțare de 50% din bugetul total, adică 60 de milioane de lei din 138 de milioane. “Această sumă va fi distribuită unitar în toate județele țării, iar populația va depune și va semna contractul de finanțare la Agenția de Protecție a Mediului din județele în care locuiesc. Ne dorim să încurajăm populaţia să folosească sisteme verzi în propriile locuinţe. Cred că sectorul energiilor regenerabile din ţara noastră va atinge o nouă dimensiune atunci când şi consumatorii casnici din România vor deveni din consumatori – producători, înlocuind sistemele clasice de energie cu cele regenerabile”, a declarat ministrul Mediului.

Casa Verde Clasic – pentru primării, instituții de inters public și unitățile de cult

Această componentă din program este deschisă șiprimăriilor din țară, care pot veni cu proiecte integrate pentru comunitățile lor. De asemenea, sunt incluse aici și instituțiile de interes public, cât și unitățile de cult. Acestea pot achiziționaprin program mai multe tipuri de sisteme care utilizează energie regenerabilă:
– turbine eoliene
– panouri fotovoltaice și solare
– pompe de căldură
– sisteme care utilizează biogazul drept combustibil pentru producerea energiei etc.
Investițiile acestor categorii de beneficiari vor fi finanțate prin AFM în proporție de 90%, dar nu mai mult de:
– 500.000 de lei pentru unitățile de cult
– 2.000.000. de lei pentru instituțiilepublice
Pentru primării au fost stabilite sume maximale în funcție de numărul locuitorilor, după cum urmează:
– 4 milioane de lei pentrulocalități cu maimult de 100.000 de locuitori
– 3 milioane de lei pentruorașe al cărornumăr de locuitoriesteîntre 50.000 – 100.000 de locuitori
– 2 milioane de lei pentrulocalități cu o populațieîntre 20.000 – 50.000 de locuitori
– 1 milion de lei pentrulocalități cu un număr de locuitoriîntre 3000 – 20.000
– 500.000 de lei pentruorașemici de până la 3000 de locuitori
Bugetul alocat pentru secțiunea primăriilor, instituțiilor publice și unităților de cult circa 33 de milioane de lei din bugetul total CASA VERDE 2016.

Casa Verde PLUS -pentru populație

Programul vine în completarea programului Clasic, pornind de la ideea că o casă verde nu înseamnă doar la sisteme de încălzire cu energie din surse regenerabile, ci implică strategii bioclimatice, design solar pasiv sau activ, eficiență energetică, consum de apă redus, materiale ecologice, cu conținut reciclat, regionale și non-toxice, o calitate superioară a mediului interior, gestionarea durabilă a deșeurilor pe perioada contrucției și în timpul operării acesteia, amplasament sustenabil.
Casa Verde PLUS destinată populației este un Program care susține optimizarea energetică a clădirilor folosind materiale cu amprentă redusă de carbon, non-toxice și din surse regenerabile cu impact implicit asupracalității mediului interior.
Casa Verde Plus beneficiază de un buget total de 45 de milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice.
Beneficiarii pot folosi acești bani pentru a-și izola locuințele cu materiale ecologice precum:
– cânepă
– lână,
– vată minerală bazaltică,
– plută,
– perlitul,
– celuloză
– zidăria din cânepă și var.
Pentru finisaje se pot achiziționa tencuieli, adezivi, vopseluri și amorse, fără CompușiOrganiciVolatili.
Suma maximăacordatăunuibeneficiarpoateajunge la 40.000 de lei, aceasta fiind stabilită luându-se în considerare un cost 120 de lei/mp. Cheltuielile eligibile implică atât achiziția materialelor cât și manopera.
Banii pot fi utilizați atât în cazul renovării unei clădiri existente, cât și în cazul termoficării unei locuințe nou-construită.

Casa Verde PLUS concepută pentru persoanele juridice

Alte 33 de milioane de lei se vor îndrepta către persoane juridice (unități administrativ-teritoriale, instituții publice) sau ONG-uri care dețin în proprietate sau administrare clădiri de interes public (școli, grădinițe, policlinici și spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantinesociale, centre de reabilitaresauadăposturi de noapte), a mai anunțat ministrul Mediului.
Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei, sumă care nu trebuie să depăşească 90% din valoarea totală a proiectului.
Casa Verde Plus pentru persoane juridice finanțează o serie întreagă de cheltuieli pentrusisteme de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor:
sisteme de izolație din materiale eco – aceleași condiții tehnice ca în cazul programului pentru persoane fizice;
acoperișuri verzi (înierbate);
sisteme de eficientizare a consumurilor – BMS
înlocuireabecurilorclasice cu becuri care utilizează tehnologie LED.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here