Proiectul contorizării individuale lansat la Iasi, ajunge in Ardeal. Vezi care sunt avantajele adoptarii acestei solutii

0
63

Solutia contorizării individuale a consumului de energie termică la nivel de apartament, cu configurarea pe orizontală a instalatiilor din locuințe, va fi aplicată si în Cluj-Napoca.
Proiectul-pilot lansat la Iasi de Veolia a generat un interes crescut în mai multe orase din tară.
Recent, am primit vizita domnului Vicentiu Zugravu, directorul tehnic al societății româno-germane Colonia Cluj-Napoca Energie S.R.L., producător de energie termică în cogenerare. Echipa Veolia Energie Iasi a prezentat în detaliu solutia tehnică, precum și modul în care decurge acest proiect ambițios lansat la sfârsitul anului 2015. Si pentru că realitatea face mai mult decât o mie de cuvinte, am fost împreună la două din blocurile din Municipiul Iasi unde lucrările de contorizare individuală sunt deja finalizate. Împreună, am discutat cu reprezentanții asociațiilor de proprietari și cu locatarii care au beneficiat de noile instalații. Oaspetele nostru a fost interesat de câstigul de eficientă energetică pe care îl aduce această solutie si de economiile de consum si de costuri pe care le-au realizat locatarii în lunile de iarnă”, a declarat Ana Maria Icatoiu, directorul comercial si de comunicare al Veolia Energie Iasi.
Proiectul revolutionar pe care reprezentantii Veolia l-au implementat la Iasi, prevede masurarea exacta, direct in gigacalorii, a consumului individual de energie temrica (incalzire si apa calda), independenta fata de vecini in ceea ce priveste consumul de apa calda si caldura si apa calda si caldura in functie de confortul dorit si puterea financiara individuala.
Avatajele enumerate de Veolia in cazul adoptarii acestei solutii sunt:
– contoare individuale, pentru fiecare apartament, care inregistreaza direct gigacaloriile consumate (nu unitati de consum, asa cum fac repartitoarele de costuri)
-contoare instalate la intrarea in apartament, pe casa scarii – la nevoie, se poate sista furnizarea energiei termice strict catre locatarul rau-platnic, fara ca datoriile inregistrate de acesta sa-i afecteze pe vecinii sai
– apa calda permanent, cu ajutorul conductei de recirculare de pe casa scarii
– posibilitatea pornirii si a opririi caldurii in functie de dorinta locatarilor, fara sa depinda in vreun fel de vecini
– robinet termostatat montat pe fiecare calorifer pentru reglarea temperaturii in toate camerele (cu ajutorul termostatului de ambient)
– obtinerea unor instalatii noi de energie temica, ce au o durata de viata indelungata (minim 30 de ani pentru conducte si minim 15 ani pentru contor)
– zero riscuri pentru sanatatea sau siguranta locatarilor sau vecinilor acestora (nu exista niciun fel de risc de scurgere de gaz, de asfixiere sau de explozie)
– cresterea calitatii vietii prin utilizarea unei surse de alimentare cu energie termica ce protejeaza mediul inconjurator
Prin intermediul acestei solutii se fac economii considerabile la factura de energie termica prin faptul ca consumi exact cat ai nevoie si platesti exact cat consumi, cu 20% mai putin pe an decat in cazul centralei individuale pe gaz. Pe de alta parte va creste eficienta energetica prin eliminarea completa a conductelor verticale din apartamente iar repartizarea costurilor cu incalzirea se face foarte exact, in sensul in care contorul de la fiecare apartament are aceeasi clasa de porecizie cu contorul de bransament, pe baza caruia Veolia emite factura”, a punctat Ana Maria Icatoiu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here