Protestatari din 14 țări cer UE să oprească distrugerea pădurilor

0
52

Activiști de mediu din 14 țări ale Uniunii Europene au protestat în ultimele zile pentru a atrage atenția asupra ratei alarmante în care lumea își pierde pădurile, precum și pentru a cere miniștrilor mediului să îmbunătățească propunerea de lege pe care UE o pregătește împotriva defrișărilor.

Coaliția #Together4Forests (#ÎmpreunăPentruPăduri), formată din zeci de organizații de mediu care au coordonat protestele europene, cere guvernelor naționale și Uniunii Europene să nu mai fie complice la distrugerea pădurilor și a ecosistemelor și să pună capăt încălcării drepturilor omului care are loc chiar în acest moment pe tot globul, în numele consumului societăților europene. Miniștrii mediului vor participa luna viitoare, la Bruxelles, la o ședință în care vor discuta o nouă lege menită să oprească defrișările.

Din România până în Suedia, activiștii de mediu au făcut fotografii de la înălțime pentru a arăta cât de rapid dispar pădurile lumii – suprafețe de mărimea unui teren de fotbal la fiecare două secunde – în parte din pricina produselor care provin din ariile defrișate și pe care europenii le consumă fără să fie conștienți de distrugerile provocate. Ulei de palmier, cacao, soia, carne de vită, cauciuc, lemn, hârtie — zeci de produse care se găsesc pe rafturile supermarketurilor ajung acolo de pe terenuri în care pădurea a fost tăiată ilegal. În cazul României, pădurile sunt tăiate masiv mai ales pentru lemn, nu pentru a cultiva altceva în loc. Activiștii solicită ca mărfurile care pot afecta ecosistemele să vină cu garanții valide și verificabile care să ateste că provin din surse curate înainte de a fi vândute pe piețele europene.

Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei pentru Păduri și Viață Sălbatică a Greenpeace România, spune: „La nivel global, o suprafață de pădure de mărimea unui teren de fotbal e distrusă mai repede decât îi ia celui mai bun jucător să lovească mingea dintr-un capăt în altul. Europa participă disproporționat la această distrugere când importă soia, ulei de palmier, carne de vită și multe alte produse pe care le regăsim zilnic pe galantare. Miniștrii statelor UE trebuie să îmbunătățească planul Comisiei Europene și să se asigure că nimic din ce ce se vinde în Uniunea Europeană nu contribuie la distrugerea pădurilor, a ecosistemelor naturale și la abuzuri asupra drepturilor omului, care vin la pachet cu aceste produse.

Fie că vorbim despre practici legale sau ilegale, despre distrugerea Amazonului sau despre despăduririle din Bucovina, rezultatul este același: ecosistemele sunt afectate iremediabil. România are oportunitatea de a deveni lider european în protecția biodiversității, dacă Ministerul Mediului alege să trateze cu seriozitate contribuția sa la această inițiativă legislativă europeană.

România încă mai găzduiește cele mai bogate ecosisteme din Europa temperată, dar și cele mai mari scene de distrugere. Cum legislația națională nu reușește încă să asigure conservarea naturii, inițiativa Comisiei Europene devine un instrument cu atât mai important.

Pe 17 noiembrie 2021, Comisia Europeană a publicat o propunere de lege împotriva despăduririlor, după ce peste un milion de oameni și peste 160 de ONG-uri din coaliția #Together4Forests au cerut autorităților să protejeze drepturile omului, pădurile și alte ecosisteme naturale de impactul consumului european și al investițiilor provenite de la bănci care operează în UE. Propunerea Comisiei va cere pentru prima dată companiilor care vând anumite produse în UE să demonstreze că lanțurile lor de producție nu se bazează pe distrugerea pădurilor. Totuși, organizațiile de mediu au criticat planurile Comisiei fiindcă acoperă un număr prea mic de produse, nu protejează alte ecosisteme naturale (precum zonele umede și savanele), nu asigură o protecție adecvată asupra drepturilor omului și nu includ sectorul financiar.

Protestele au avut loc în ultima săptămână în: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Slovenia, Suedia.

Pașii următori

Miniștrii mediului din cele 27 de state UE vor analiza propunerea de lege a Comisiei Europene privind combaterea deforestărilor și vor dezbate amendamente în cadrul acesteia. Guvernul Franței, care prezidează ședințele ministeriale, a semnalat deja că această lege va fi prioritară în mandatul său. Legea anti-defrișare ar trebui să intre pe agenda următoarei întruniri a miniștrilor mediului la Bruxelles pe 17 martie. Parlamentul European a desemnat deja parlamentarii care vor modera dezbaterile pe lege și vor conduce negocierile de-a lungul primăverii acestui an.

Cetățenii UE sunt îndemnați să trimită scrisori miniștrilor care îi reprezintă la aceste dezbateri cu ajutorul instrumentului de pe site-ul oficial al campaniei: https://together4forests.eu.
Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

25 − = 17