Recuperare istorica! Documente unice ale celui mai vestit antropolog iesean, salvate din gunoi

0
131

La începutul acestei veri Liga Studenților (LS IAȘI) a predat către Muzeul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” un lot de documente care au aparținut acad. Olga Necrasov (1910-2000), antropolog, biolog, cercetător, profesor universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și unul dintre părinții antropologiei românești.
Dintr-o sumă de întâmplări, din păcate, acestea au ajuns inițial la… gunoi, fiind recuperate de doi membri ai Ligii Studentilor Iasi care au avut curiozitatea să vadă cui au aparținut documentele vechi aruncate. În lipsa acestei intervenții, ele ar fi fost, evident, pierdute.
În total sunt 38 de dosare conținând în special mape de la diverse congrese și evenimente științifice, lucrări prezentate, note personale, documente privitoare la învățământul superior din anii comunismului și diverse scrisori, 12 periodice, 3 cărți autografiate și inclusiv 6 fotografii inedite, toate aparținând Olgăi Necrasov.
Documentele vor completa fondul personal deja existent la Muzeul UAIC, contribuind astfel ca salvarea unui capitol din istoria cercetării și a vieții universitare românești.

Cine a fost Olga Necrasov

Olga Necrasov a urmat studiile primare şi secundare la Şcoala “Notre Dame” de Sion din Iaşi, iar cele superioare la Universitatea din Iaşi, Facultatea de Ştiinţe, secţia Ştiinţe Naturale (promoţia 1932). Olga Necrasov s-a specializat în antropologie la Varşovia, Breslau şi München (1935-1937) şi a devenit Doctor în Ştiinţe Naturale, specializarea antropologie în 1940, la Universitatea din Iaşi. A început cariera universitară, didactică şi de cercetare, imediat după absolvirea studiilor superioare, parcurgând toate treptele ierarhice până la cea de Profesor Doctor Docent, specialist în Anatomie comparată şi Antropologie. A iniţiat şi dezvoltat noi direcţii de cercetare la Iaşi: antropologia biologică contemporană, paleoantropologia, morfologia ecologică şi funcţională, arheozoologia. A înfiinţat şi organizat colecţiile de paleoantropologie şi arheozoologie din cadrul Laboratorului de Morfologie animală al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A dezvoltat cercetarea antropologică românească în calitate de Director al Centrului de Cercetări Antropologice Bucureşti şi Şef al Secţiei de Antropologie a Filialei Iaşi a Academiei Române.
Membru al Academiei Române, corespondent din 1963 şi titular din 1990, precum şi a altor societăţi ştiinţifice din ţară şi străinătate, Olga Necrasov s-a bucurat de o largă recunoaştere. Pentru meritele sale deosebite, a fost distinsă cu numeroase titluri, medalii sau premii. In 1980 a primit medalia şi premiul „P. Broca”, acordate de Societatea de Antropologie din Paris, pentru întreaga activitate ştiinţifică în domeniul antropologiei.
Lăsând o moştenire ştiinţifică deosebită, cu peste 250 de publicaţii, şi amintirea unui dascăl de aleasă vocaţie şi frumuseţe sufletească, Olga Necrasov s-a stins din viaţa în Iaşi, la 03 octombrie 2000.

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here