Un milițian, un rugbyst și un pensionar, candidați pentru șefia Spitalului Socola. Mânăriile unui sef din sistem au ieșit la iveală

0
101

La Spitalul Socola, concursurile sunt ca la nebuni. Un milițian, un rugbyst și un pensionar și. au depus dosarele pentru postul de manager. Proba dosarelor a scos la iveală nereguli grave, premeditate. Unul dintre candidați a fost descalificat pentru că nu avea cursuri de management, după ce la câteva luni distanță, dosarul i-a fost acceptat fără aceste cursuri esențiale, la un alt concurs pentru șefia celui mai mare spital din Iași. La mijloc a fost mâna lui Vasile Cepoi, jupânul  sistemului sanitar ieșean.  Proptelele și sinecurile își spun cuvântul din nou în sistemul sanitar ieșean

Proba dosarelor la concursul pentru ocuparea funcției de manager a Institutului de Psihiatrie Socola din Iași a dus la descalificarea a 3 dintre cei 6 candidați. Criteriile de respingere sunt oarecum ciudate, în condițiile în care motivele invocate la acest concurs nu au constituit o opreliște în proceduri similare organizate la alte spitale.

Alba –neagra cu juristul lui Cepoi

Astfel, candidatura lui Vasile Rusu, jurist în cadrul DSP Iași, instituție condusă de Vasile Cepoi, a fost respinsă deoarece acesta nu este absolvent al unor cursuri de perfecționare în management sanitar. Reamintim faptul că în toamna acestui an, Vasile Rusu și-a depus canidatura și pentru postul de manager al Spitalului Județean Sf. Spiridon din Iași, acolo unde a trecut ca vodă prin lobodă de selecția de dosare, fiindu-I admisă candidatura, proiectul de management al acestui clasându-se chiar pe locul doi, cu 8,32 puncte față de primul loc obținut de actualul manager, Daniel Timofte, ambii fiind protejati de Vasile Cepoi.

Milițianul face contestație. Nu-i ajunge pensia

Ceilalți doi candidați descalificați în urma verificării dosarelor de înscriere sunt Liliana Chelaru, cadru didactic UMF, pe motiv că nu a avut examenul medical de specialitate atașat dosarului, și fostul chestor de poliție, Ioan Scripniciuc, care, ca și în cazul lui Vasile  Rusu, nu este absolvent al unor cursuri de perfecționare în management sanitar.

În cazul Lilianei Chelau, candidata susține că a atașat la dosar o adeverință pe care scrie acelaşi lucru ca în legislaţia naţională, adeverință care, culmea, la candidatura pe același post de la Socola, în cadrul concursului organizat anul trecut, a fost admisă fără problem de comisia de concurs. Liliana Chelaru va depune contestație, deoarece consideră că acest concurs a fost fraudat.

O poziție similară și-a exprimat-o și fostul șefal IPJ Iași, Ioan Scripniciuc, care susține că are absolvite, în cadrul UMF Iași, cursuri de „Management sanitar”.

Pacienți arși de vii, anchete DNA, dar el încă mai vrea

Prin urmare, în cursa pentru șefia spitalului Socola au mai rămas  doar trei candidați, respectiv : prof.dr. Roxana Chiriță, de la UMF Iași, rugbystul Bogdan Șaramet și Cristina Dobre, o politrucă care a mai manageriat  două spitale jalnice. În timp ce pe Roxana Chiriță o recomandă expertiza medicală și pedagogică, pe cei doi sinecuriști, Șaramet și Cristina Dobre, nu îi recomandă decât proptelele politice  și faptul că prin intermediul acelorași pile au ajuns să dețină niște funcții de conducere la unele spitale din Iași, posture pe care nu îi recomanda nicio pregătire în domeniu.

De departe, cea mai lipsită de moralitate candidatură, nesimțită am putea spune, este cea a lui Bogdan Șaramet, individ care de-a lungul celor trei interimate la conducerea spitalului Socola a reușit să arunce această unitate meicală în cea mai neagră criză a sa – 93 de cadre medicale au fost concediate abuziv, au fost înregistrate mai multe cazuri de incompatibiliate, abuzuri în Cimisia de Disciplină, investiții trucate și pacienți arși de vii în rezerve, din culpe medicale.

Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here