Reteta imbogatirii din procese cu statul! Oprisanu, fost manager la Socola, da in judecata Ministerul Sanatatii pentru a-l repune pe functie, iar instanta ii acorda despagubiri de 80.000 euro

0
95

Gabriel Oprișanu, fost manager al Institutului de Psihiatrie Socola, trimis în judecată în cursul anului trecut pentru evaziune fiscală, a dat în judcată Ministerul Sănătății pentru a fi repus pe funcția de conducere de la Socola. Curtea de Apel Cluj a admis partial acțiunea lui Oprișanu, în sensul în care acesta ar urma să primească, din partea Ministerului Sănătății, diferenţelor salariale dintre salariul efectiv încasat de aceste din momentul încetării contractului de management şi salariul pe care ar fi trebuit să îl încaseze în funcţia de manager al Institutului, actualizate cu indicele inflației, pentru perioada 18.02.2020 – 15.01.2023, respectiv 80.000 euro, și anulează ordinul de încetare a contractului de management încheiat între Oprișanu și Ministerul Sănătății.
Dosarul 229/33/2020 deschis de Gabriel Oprișanu împotriva Ministerului Sănătății, pentru anularea actului administrativ Ordinul nr. R151/18.02.2020 referitor la demiterea din funcția de manager al Institutului de Psihiatrie Socola a luat o turnură neașteptatată. Judecata pe fond în dosarul instrumentat de Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal a instanței de la Cluj, în care Oprișanu are calitatea de reclamant împotriva pârâților Ministerul Sănătății, Institutului de Psihiatrie Socola și Șaramet Bogdan Adrian, cel care l- înlocuit la conducerea spitalului, este destul de contradictorie prin rezoluția data. Astfel, în ședința din 23 februarie 2023, instanța admite partial acțiunea lui Oprișanu.
Admite excepţia lipsei de interes şi în consecinţă respinge cererea formulată de reclamantul Oprişanu Ovidiu-Gabriel în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Sănătăţii, în nume propiu şi ca reprezentant al Minsterului Sănătăţii, având ca obiect obligarea pârâtului Ministerului Sănătăţii la revocarea Ordinului nr. R163/21.02.2020, privind numirea lui Şaramet Adrian Bogdan în funcţia de manager interimar al Institutului de Psihiatrie “Socola” Iaşi. Admite, în parte, cererea formulată de reclamantul Oprişanu Ovidiu-Gabriel în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Sănătăţii, în nume propriu şi ca reprezentant al Ministerului Sănătăţii. Anulează Ordinul nr. R151/18.02.2020 privind încetarea Contractului de management nr. 167/15.01.2019 încheiat între reclamant în calitate de manager al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi şi Ministerul Sănătăţii. Respinge cererea reclamantului de reintegrare în funcţia de manager al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi. Obligă pârâtul Ministerul Sănătăţii la plata către reclamanta a diferenţelor salariale dintre salariul efectiv încasat de aceste din momentul încetării contractului de management şi salariul pe care ar fi trebuit să îl încaseze în funcţia de manager al Institutului, actualizate cu indicele inflației, respectiv pentru perioada 18.02.2020 – 15.01.2023. Obligă pârâtul Ministerul Sănătăţii la plata, în favoarea reclamantului, de daune morale în cuantum de 5.000 lei. Admite, în parte, cererea de intervenţie accesorie formulată de Institutul de Psihiatrie “Socola” Iaşi în favoarea pârâtului Ministerului Sănătăţii.
Dedesupturile demiterii lui Oprișanu
Pe un filon conspiraționist, angajați din interiorul Spitalului de Psihiatrie Socola susțin că demiterea lui Opișanu a fost cauzată de interesele deputatului Emanuel Ungureanu. Parlamentarul, ajutat de două asistente de la Socola, ce aveau calitatea de avertizor de integritate, au realizat în noiembrie o emisiune unde spunea cu subiect și predicat că se ia 10.000 de euro șpagă pentru un post de asistent. Ulterior, în luna dece,brie, Ungureanu face o plângere penală a cărei finalitate este învăluităîn mister și în ziua de azi. Cert este că pe data de 18.02.2020 a fost demis fostul manager al Institutul de Psihiatrie, Gabriel Ovidiu Oprisanu, de către Victor Costache pentru ca nu a respectat recomandarile trasate de Dima din raportul de control efectuat de dumnealui. Combinația a fost simplă și poate fi dovedită. Emanuel Ungureanu l-a demis pe fostul manager prin mâna ministrul Sănatății de atunci, Victor Costache, care și-a pus prietenul în functia de manager și peste o lună i-a dat afară pe toti cei 93 de oameni angajati de către Institutul de Psihiatrie Socola Iași. Motivele care au stat la baza acestei mișcări care a adus un prejudiciu uriaș spitalului au avut la bază pierderea paturilor de paliație pentru neîndeplinirea criteriului de normativ minim și ele să fie ofertate de o firmă care era pregatită să le preia, PALIATIE SRL condusă de directorul medical interimar Raluca Ioana Prepeliță și Dr. Romeo Dobrin – medic șef Sectie Îngrijiri Paliative Socola, iar locul unde s-au mutau paturile a fost la Hotel Diplomat din Șoseaua Bucium 57 (n.r. Institutul de Psihiatrie Socola are adresa pe Șoseaua Bucium nr. 36.) deținut în realitatea de Andrei Iekel un țepar notoriu din județul Iași. Prejudiciu pentru institut a fost de aproximativ 1 000 000 euro.
La aproape un an de la demiterea fostului manager, cele două avertizoare de integritate, au uitat să mai facă dezvăluiri, să ceară depolitizarea funcțiilor de conducere ale unităților sanitare, să mai spună cât de rău e în institut. Motivul ? Doamna Mirela Popeanu a primit funcția de asistent medical coordonator (o funcție inexistentă în statul de funcții, dar exista prin voia și buna vointa managerului Adrian Șaramet) și Lola Mitrică a primit funcția de asistent medical șef interimar la Clinica de Toxicodependență a Institutului de Psihiatrie. Vezi ce înseamnă să dorești să respecți legea și să explici că nu poți crea posturi doar pentru a satisface dorințe ? Când au fost dați afară, a urlat cineva dintre avertizorii ăștia că pacienții vor avea de suferit prin personal insuficient ? A făcut cineva grevă pentru că un economist nu știe să citească bilanțuri și balanțe ? În toata presa spunea că bugetul de salarii e de peste 92%, 97% sau chiar 120%, în realitate pe site-ul institutului, la bilanțurile trimestriale, aflam că în primele trei luni ale anului 2020, când au fost angajații dați afară, anvelopa bugetară era de 87.25%, iar pe trimestrul II, când au fost dați afară cei 93 de oameni, anvelopa bugetară a fost de 87.17%. Unde va ajunge Spitalul Socola? La faliment și distrugere, având binecuvantarea Ministerului Sănătății”, susțin surse din interiorul spitalului.
Cercetat penal pentru evaziune
În cursul anului trecut, Gabriel Oprișanu, fost manager al spitalului Socola, a fost trimis în judecată de procurorii din Botoșani, fiind acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul stabilit de finanțiști fiind de peste 200.000 de lei. Acesta a condus spitalul de Psihiatrie din Iasi o perioada de 5 ani intre 2015 si 2020.
Conform rechizitoriului datat 25 iunie 2021, Oprișanu, în prezent medic oftalmolog la Spitalul Judeţean Mavromati din Botoșani, este acuzat că, în calitate de administrator de fapt al SC C.O. CO SRL, a încălcat legea penală. Astfel, în perioada octombrie 2013 – decembrie 2014, Oprișanu a dispus înregistrarea în evidența contabilă a firmei de bonuri fiscale reprezentând achiziția unei cantități de 69.169,90 litri combustibil, în valoare totală de 324.405,42 lei. Procurorii susțin că acestea au fost ”achiziții nereale, cu intenția de a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând un prejudiciu în sumă de 129.762,17 lei, din care impozit pe profit în valoare de 51.904,87 lei și taxă pe valoare adăugată în sumă de 77.857,30 lei.
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here