O jurnalista din Germania, venita sa filmeze un reportaj in muntii Retezat, atacata de angajatii unei hidrocentrale

0
57

Incident grav la poalele muntilor Retezat, unde o jurnalista germana si presedintele unei asociatii ecologiste din Romania sustin ca au fost atacati cand au vrut sa filmeze un reportaj despre minihidrocentralele de pe raul Alb, din Hunedoara.
Agresorii ar fi chiar reprezentantii firmei care lucreaza pe rau, cu acte in regula. In toiul luptei, patronul a fost lovit cu masina de un barbat care incerca sa scape teafar.
Jurnalista din Germania nici nu a apucat sa se dea jos din masina, ca a fost surprinsa de atac. A continuat insa sa filmeze. In imagini se vede cum ea, impreuna cu un barbat din zona, calauza ei, dau in haosul creat cu masina peste patronul minihidrocentralelor. Incercau, spun ei, sa scape teferi din altercatie, cand s-au trezit pe capota chiar cu patronul care incerca sa-i opreasca. In urma lor, cativa indivizi aruncau cu bolovani.
Patronul in varsta de 48 de ani a fost operat la coloana si nu-si mai simte mainile si picioarele in urma accidentului. Politistii au deschis un dosar de cercetare penala pentru lovire si tentativa de omor.
Patronul era cu mainile in sus, voia sa vorbeasca cu ei… I-a dat cu roata peste torace si n-a mai zis nimic, nu s-a mai ridicat.”, a spus Petru Gabriel Vintonescu, martor:
Erau doua jeepuri parcate, unul a venit sa dea cu pumnul in ATV si s-au incins spiritele, apoi l-a calcat cu masina si l-a tarat 7 metri“, spune un angajat de la nimihidrocentrala.
In altercatie a fost ranit si presedintele unei asociatii ecologiste. El si jurnalista germana voiau sa vada locul de pe raul Alb, unde se contruiesc trei minihidrocentrale si o pescarie. Patronul care are toate avizele de mediu impuse si aprobarile de constructie, nu a vrut sa-i primeasca, iar lucrurile au scapat de sub control.
Gabriel Paun, presedintele Asociatiei Green: “Am apucat sa ma dau jos din masina, sa fac o poza cu un santier de acolo, moment in care a venit un fel de jeep cu sase uriasi, a venit alta masina si au inceput sa ne bata fara avertisment, direct pumni si picioare. Am coaste rupte, un deget rupt, pe care trebuie sa-l pun in ghips si leziuni multiple in spatele capului. Cred ca e vorba de interese foarte mari pe care nu le inteleg.
Pentru a opri constructia minihidrocentralelor pe raul Alb, considerat ultimul rau neatins din tara, ecologistii au lansat o petitie online semnata deja de peste 100.000 de oameni.
Calin Dejeu, biolog: “Am apelat degeaba la institutiile statului si n-au facut nimic sa opreasca aceasta lucrare ilegala. Nu are ce sa caute intr-un parc natural asa ceva. Ultima vale nealterata din Carpati ei vor sa faca baraj de beton, sa taie padurea, sa sece raul pe 4 kilometri.”
Un reportaj “Romania, te iubesc!” arata ca 3.400 de rauri, din cele 4.011 existente in tara noastra risca sa fie distruse in numele unor afaceri de zeci de milioane de euro cu hidrocentrale. Din cauza legislatiei ambigue, ecosisteme intregi, chiar din inima rezervatiilor naturale, sunt distruse, culmea, ca sa fie produsa energie verde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here