Se pregateste extinderea pistei de la Aeroport si dublarea locurilor de parcare pentru aeronave. Costuri estimate de 13 milioane euro

0
69

Conducerea Aeroportului Iasi lucreaza la un proiect privind extinderea pistei cu inca cateva sute de metri. Potrivit notei de fundamentare a proiectului „ Suplimentarea capacitatilor de operare pentru pista de decolare aterizare”, se arata ca regia indeplineste conditiile de eligibilitate pentru finantare. Obiectivul general al proiectului este modernizarea aeroportului in vederea cresterii capacitatii de operare- facilitati si infrastructura, precum si cresterea numarului de pasageri procesati.

Pentru optimizarea capacitatii de operare sunt necesare marirea capacitatii operationale a pistei, prin realizarea unei cai de rulare suplimentare care sa permita fluxuri bi-directionale de aeronave si marirea capacitatii de procesare pentru platforma de stationare a aeronavelor, printr-o extindere care sa permita realizarea a 4-6 locuri de parcare suplimentare. Prin extinderea platformei si a noii cai de rulare se preconizeaza o crestere cu 50% a capacitatii de operare a pistei, prin reducerea timpului de eliberare”, se arata in nota de fundamentare.

Valoarea totala estimata a unei astfel de investitii ajunge la 63,5 milioane lei si urmeaza a fi realizata intr-un termen de un an de zile. Extinderea platformei de operare ar urma sa se faca cu inca 270 metri, urmand a se construi o cale de rulare suplimentara Delta de 263 metri si o cale  de rulare de tip Charlie de 360 metri.

La acest moment, platforma de imbarcare-debarcare asigura locuri de parcare pentru 6 aeronave de categoria C, din care o pozitie alternativa pentru avioane de categorie D sau 3 aeronave de categorie C cu anvergura de maxim 28 de metri.

RA Aeroportul Iasi numara in prezent 115 angajati. In urma cu un an, cifra de afaceri s-a ridicat la 26 milioane lei, profitul inregistrat fiind de 8,2 milioane lei. Activele totale ale aeroportului din Iasi nu depasesc 150 milioane lei.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here