Soprana Maria Slătinaru – Nistor, cetatean de onoare al municipiului Iasi

0
58

În cadrul festiv al ultimei şedinţe din actuala legislatură a Consilului Local Iași, primarul interimar Mihai Chirica i-a acordat celebrei soprane Maria Slătinaru – Nistor titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi.

Născută la Iaşi în 1938, soprana Maria Slătinaru – Nistor a absolvit Conservatorul din Iaşi şi Conservatorul din Bucureşti, sub îndrumarea Artei Florescu. Primul premiu de prestigiu l-a obţinut în 1966 la Concursul internaţional Piotr Ilici Ceaikovski de la Moscova, urmând alte distincţii de răsunet la concursuri organizate la Tolouse, Bucureşti, Barcelona. Între 1969 şi 1990, Maria Slătinaru – Nistor a activat ca prim solistă a Operei Române din Bucureşti, unde a interpretat roluri principale precum Leonora din „Trubadurul” şi „Aida” de Verdi , Margueritte din „Faust” de Charles Gounod , Mimi din „Boema”, Liu din „Turandot” , Floria din „Tosca” de Giacomo Puccini, Leonore din „Fidelio” de Beethoven , Maddalena din „Andrea Chenier” de Umberto Giordano,Sieglinde din „Walkiria” de Richard Wagner, Prima Doamna din „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, Santuzza din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Macagni, la care se adaugă roluri din operele româneşti „Hamlet” de Pascal Bentoiu, „Ecaterina Teodoroiu” de Emil Lerescu.

De asemenea, a participat la numeroase turnee, încântând publicul marilor scene ale lumii, precum Berlin, München, Zürich, Bruxelles, Palermo, Karlsruhe, Koln, Basel, Avignon, San Francisco, Metropolitan-New York, Montreal, Dallas etc. După anul 1990, s-a dedicat activităţii pedagogice, ca profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here