Soprana Nelly Miricioiu şi profesorul Dimitrie Vicovanu, propuşi pentru titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Iaşi

0
61

În şedinţa de marţi, 29 noiembrie, consilierii locali vor dezbate propunerile vizând acordarea titlului de Cetăţean de Onoare sopranei Nelly Miricioiu şi profesorului Dimitrie Vicovanu.
Nelly Miricioiu este o soprană de operă britanică de origine română, cunoscută pentru extrema sa versatilitate acoperind un repertoriu foarte bogat, care se întinde de la bel canto la verism. A studiat la Conservatorul din Iași, clasa Tiberiu Popovici, unde a și debutat în rolul Regina nopții din Flautul fermecat de Mozart.
În 1972 a fost cea mai tânără participantă la concursul „Francisco Vinas” unde a adjudecat marele premiu, iar în 1975 a câștigat prima ediție a concursului „Maria Callas” la Atena. A cântat la Opera din Brașov între 1975 și 1978, în roluri așa cum au fost Mimi din Boema, Micaela din Carmen, Rosalinde din Liliacul.
Consacrarea internațională adevărată s-a produs odată cu debutul său pe scena Operei scoțiene, Scottish Opera, în 1981, în rolul Violettei din La traviata de Giuseppe Verdi. Alte roluri interpretate pe scena operei naționale a Scoției din Glasgow au inclus Manon Lescaut și Tosca, ambele scrise de Giacomo Puccini. În anul următor, Miricioiu a debutat pe scena Operei Regale, Royal Opera House, din Londra în rolul Neddei din Paiațe de Ruggiero Leoncavallo, alături de Jon Vickers, iar ulterior a interpretat rolul Margueritei din Faust de Charles Gounod, Antonia din Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach și Valentine din Les Huguenots de Giacomo Meyerbeer.
În 1983, Nelly Miricioiu și-a făcut debutul pe scena operei La Scala din Milano, în rolul titular din Lucia di Lammermoor. Ulterior, devenind o voce confirmată, soprana română a apărut pe scenele celor mai importante teatre lirice din Europa, cântând la Amsterdam, Bruxelles, Roma, Hamburg, Geneva, München, Viena, Salzburg, Paris, Madrid, Barcelona, etc., fiind constant aclamată ca Violetta din La Traviata, Mimi din La bohėme, Cio-Cio-San din Madama Butterfly, Silvana din La Fiamma, Adriana din Adriana Lecouvreur și Francesca din Francesca da Rimini.
Nelly Miricioiu a apărut de asemenea pe scenele lirice din Statele Unite ale Americii, de la Washington, DC, la Philadelphia, Dallas, și San Francisco, făcându-și debutul la Metropolitan Opera din New York ca Mimi (La boheme) în 1989. A jucat și în America de Sud, și anume la opera din Santiago de Chile și la Teatro Colon în Buenos Aires. În 1992 a interpretat rolul Amenaidei din Tancredi de Rossini bucurîndu-se de mult succes de Salzburg, dupa care a început să se concentreze pe repertoriul de bel canto, abordând și alte roluri rossiniene ca Armida, Semiramide, Ermione, cât și roluri din Donizetti și Bellini în opere ca Anna Bolena, Roberto Devereux, Il pirata, Norma. În paralel, a început să colaboreze cu Opera Rara, aparând atât în lucrări de Rossini și Donizetti de mult uitate, cât și în opere de Pacini și Mercadante, în concerte și în înregistrări pe disc, ca de exemplu Ricciardo e Zoraide, Maria de Rudenz, Maria, Regina d’Inghilterra, Orazi e Curiazi, Emma d’Antiocchia, etc.
Repertoriul ei include și roluri verdiene din opere ca Ernani, Luisa Miller, I vespri siciliani, Don Carlo. A colaborat cu dirijori și directori de scenă prestigioși și cu soliști de primă mărime ai scenei lirice ca Luciano Pavarotti, Jose Carreras, Placido Domingo, Giuseppe Taddei sau Roberto Alagna.

vicovanu-1000
Dimitrie Vicovanu este profesor, fondatorul Şcolii româneşti de restaurare-conservare a patrimoniului cultural şi al Laboratorului zonal de restaurare-conservare din cadrul Complexului Muzeal Naţional “Moldova”, restaurator obiecte decorative şi ceasuri vechi, New York, USA, membru al “Arbeitsgemeinschaft des Technischen Museumspersonals E.V.” Germania, membru al Institutului American de Conservare şi Prezentare a Creaţiilor Istorice şi de Artă-AIC., membru al Asociaţiei Naţionale a Colecţionarilor de Ceasuri şi Orologii USA, membru al International Watch & Jewerly Guild, reprezentant de frunte al diasporei româneşti din anul 1979.
Domnul Dimitrie Vicovanu, absolvent al Facultăţii de Istorie şi Arheologie-Universitatea “Al. Cuza”şi-a început activitatea ca în anul 1963 ca director al Complexului de Arheologie Tecuci. După mai multe stagii de specializare în străinătate, la unele dintre marile laboratoare de restaurare-conservare din Germania, 1968 (Mainz, Bonn, Trier, prin Bursa “Carl Duisberg Gesellschft, Italia, 1971 (prin bursa Ministerului Afacerilor Externe şi UNESCO, cu stagii la Roma şi Perugia) şi Cuba, 1974 (pentru documentare privind realizarea copiilor din materiale epoxidice), domnul Dimitrie Vicovanu devine fondatorul Şcolii româneşti de restaurare-conservare a patrimoniului cultural din România.
În perioada 1970-1974 a fost Directorul Laboratorului muzeal din cadrul Complexului Muzeal Iaşi, iar în anul 1975 înfiinţează laboratorul zonal de restaurare-conservare din cadrul Complexului Muzeal Iaşi, primul din cele 11 laboratoare zonale angrenate în activitatea de restaurare-conservare a bunurilor cu valoare deosebită, istorică, artistică sau documentară, având arondată zona Moldovei.
Pioneratul pe care domnul profesor Dimitrie Vicovanu l-a înfiinţat în 1975 a ridicat restaurarea şi conservarea din Romania la nivelul celor mai avansate laboratoare de profil din Europa şi Statele Unite ale Americii. Sub conducerea domnului profesor Vicovanu atât personalul laboratorului, cât şi specialişti formaţi prin cursurile iniţiate de Domnia Sa, au fost implicate în ample acţiuni de restaurare-conservare a unor bunuri de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional Peleş, afectate de cutremurul din anul 1977.
Domnul profesor Dimitrie Vicovanu a stabilit legături profesionale cu diverse instituţii de profil din Europa, obţinând literatură de specialitate şi donaţii din Italia constând în echipamante pentru Laboratorul de restaurare-conservare carte.
In anul 1978 participă la programul de schimburi culturale organizat de către Muzeul de Arheologie şi Istorie din Lausanne, Elveţia, sub conducerea lui Lucien Roth, având ca obiect restaurarea şi prezentarea obiectelor arheologice din ceramică, sticlă, fier, bronz, argint şi a pieselor numismatice.
Stabilit în Statele Unite ale Americii din anul 1979, Domnia Sa activează ca restaurator privat în perioada 1979-1980 la Oxford Restaurare Antichităţi, New York, iar între anii 1981-1985, la Viena, Austria. Din 1985 până în prezent îşi desfăşoară activitatea la New York, în cadrul atelierului Vicovanu Antiques Restorers.
Activitatea sa de cercetare în domeniul restaurării – conservării patrimoniului cultural naţional s-a concretizat în numeroase studii de specialitate, publicate
Radu SEICARU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

22 − = 13