Studentul care si-a depus candidatura pentru functia de rector la Cuza, scos cu forta din Universitate la comanda “calaului justitiei “

0
71

Silvian-Emanuel Man, studentul care şi-a depus candidatura pentru funcţia de rector, împotriva actualului rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Tudorel Toader, a fost scos cu forta din institutie de către agenţii de pază.

Acest lucru s-a intamplat dupa ce candidatura la funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) i-a fost invalidate iar contestația i-a fost respinsă.

Sâmbătă am depus contestația pe e-mail și prin curierat rapid, registratura fiind închisă. Termenul de 24 de ore din Metodologia de alegeri pentru depunere a fost respectat și consider că ar trebui să se aplice regulile de procedură civilă privind calculul termenelor. Președintele Biroului Electoral Central (BEC) mi-a răspuns că art. 40 prevede că orice contestație se poate depune [doar] la registratură în max. 24 de ore și poate viza doar aspecte de procedură. În traducere liberă: nu ne interesează că registratura era închisă, tu trebuia să o depui la… registratură! Nu ai depus-o? Nu se ia în calcul! Respinsă!

Frizează orice logică! Aceasta este măsura „înțelepciunii juridice” a regimului impus de un fost procuror, avocat, judecător la CCR și ministru al Justiției. Aici nu mai este vorba despre mine. Se putea întâmpla oricui. Aici avem un caz clar de denaturare a artei juridice prin folosirea ei în scop personal. Exact de astfel de situații similare și interpretări juridice insidioase se izbesc permanent cadrele didactice și de cercetare de aproape patru ani, de când Toader a ajuns rector. Nu putem apăra democrația universitară dacă nu contestăm deciziile abuzive și nu combatem bullying-ul academic!

Voi continua demersurile pe cale judiciară, chiar dacă mi s-au transmis semnale că Toader, în baza relațiilor sale, ar putea interveni pe lângă judecători. Doar pentru faptul că există astfel de discuții este o dovadă în plus că justiția nu este, din păcate, pe deplin independent”, a spus Silvian Man.

Vineri, după depunerea candidaturii, Man a fost ridicat de către agenții de pază ai universității și dat afară din corpul principal al instituției.

Așa au primit dispoziție „de sus”, adică de la rectorat. Brusc, mi-au cerut să mă legitimez, dar doar cu carnet de student sau carte de identitate. Alt act nu era valabil. După 8 ani în UAIC, trebuie să fii legitimat. Dar doar tu, care te opui lui Toader, nu altcineva. Este cel puțin a patra oară când Tudorel Toader folosește agenții de pază pentru a mă îndepărta din instituție și a-mi bloca accesul în universitate deși ar trebui să am acces la toate spațiile. Vă dați seama ce penibil mă simt când trebuie să ajung la vreo bibliotecă sau la vreun birou și efectiv nu am cum?! Brusc, mă trezesc urmărit prin universtiate că trebuie să părăsesc clădirea din… motive de securitate! Tudorel Toader calcă în picioare democrația universitară și dovedește că nu are nicio noțiune despre respectarea drepturilor și libertăților academice. Nu are niciun respect pentru libertatea de opinii, libertatea de expresie. El nu vrea pluralism. Ci tudorelism! Iată că în 2020, într-o universitate publică din România, rectorul își arogă dreptul de a face uz de agenții de pază pentru a-l da afară de pe holurile instituției pe „studentul incomod”. Cu asemenea „management universitar” și respectare a drepturilor și libertăților academice ne mirăm după de ce universitatea nu mai este nici măcar în top 1000 mondial…”, a mai spus Man.

Universitatea Al.I.Cuza nu a oferit niciun punct de vedere pana la acest moment.

Radu SEICARU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here