Tele M si locuinta patronului postului TV, Aurel Dobasu, luate cu asalt de procurorii DNA.

0
73

Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Iasi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2014 – 2015. În cursul zilei de 18 noiembrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 6 locații situate în municipiul București și județul Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.
In afara de sediul Consiliului Judetean Iasi, verificări ale procurorilor DNA au loc şi la locuinta din Bogonos a patronului Tele M, Aurel Dobasu, dar si la sediul postului TV din strada Codrescu, fiind vizat se pare modul în care s-au derulat unele contracte de publicitate pe proiectul cu managementul deşeurilor, respectiv derularea de contracte de publicitate in alb, de cate 15 mii de euro lunar.

Eu cred că sunt victima colaterală. Am oferit anchetatorilor tot ce au cerut, am colaborat cu aceştia. Bizar este ca percheziţiile au fost făcute pe o plângere identică cu cele depuse în trecut de BZI. În cazul uneia dintre firmele verificate, Iaşicâstigă SRL, aceasta nici nu mai există. Am avut un control anul trecut de la Finanţe atunci când inspectorii au luat la puricat documentele contabile din 2008 până în 2014 şi nu au găsit nimic”, a spus Aurel Dobaşu, patronul Tele M. Acesta va face precizari suplimentare, in aceasta seara, in emisiunea “Raport de caz” moderata de Calin Ciobotari de la …Tele M.
Potrivit saptamanalului „7Est”, firma Grădinariu Impex SRL a câştigat, în 2013, două contracte de furnizare în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Primul contract a fost de puţin peste 14 milioane de lei fără TVA, iar cel de-al doilea în valoare de 28,6 milioane de lei fără TVA, în total aproape 10 milioane de euro. Ulterior, Grădinariu Impex a încheiat mai multe contracte de publicitate cu câteva publicaţii locale prin care firma dorea să publice advertoriale şi machete cu reclame. Cel mai important contract a fost oferit postului de televiziune TELE M. Potrivit datelor obţinute de 7EST, în lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie s-au plătit către postul local de televiziune sume cu mult mai mari decât cele practicate pe piaţă, fără ca TELE M să presteze vreo activitate. Valoarea totală a contractului nu a fost divulgată până în acest moment.
Unul dintre proiectele vizate de procurorii DNA, respectiv “Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi”, derulat de CJ Iaşi, este cofinanţat de Uniunea Europeană prin POS Mediu – Axa Prioritară 2, contractul de finanţare fiind semnat în 16 mai 2013.
Proiectul se derulează pe o perioadă de 31 de luni, cu finalizare la data de 31 decembrie 2015. Potrivit conducerii CJ, proiectul nu va putea fi terminat la finele acestui an, din cauza unor contestaţii la licitaţii. Valoarea totală a proiectului este de 69.350.207 de euro (fără TVA).
Proiectul SMID presupune investiţii în pubele şi containere pentru colectarea deşeurilor, achiziţionarea de vehicule pentru transportul deşeurilor, amenajarea unor staţii de sortare în judeţ, precum şi închiderea unor depozite. Cofinanţarea CJ Iaşi se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.
Asociaţia EuroNEST a derulat în ultimii ani mai multe proiecte vizând, între altele, dotarea cu autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, dar şi achiziţionarea de autofreze şi ambulanţe pe şenile pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţe din nord-estul ţării. Proiectele au valoare totală de câteva zeci de milioane de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here