UAIC ocupă locul al doilea între universitățile românești în clasamentul Webometrics

0
70

Ediția din ianuarie 2021 a clasamentului „Webometrics” (Ranking Web of Universities) poziționează Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) pe locul al doilea în România, în top 500 la nivel european și între primele 1000 instituții de învățământ superior din lume.  

Clasamentul „Ranking Web of Universities”, cunoscut și sub numele de Webometrics, își propune să promoveze prezența online a universităților și să susțină accesul liber la cunoașterea generată în instituțiile de învățământ superior. Ediția din ianuarie 2021 a evaluat peste 31.000 de universități din mai mult de 200 de țări, pe care le-a ierarhizat utilizând trei indicatori cu ponderi diferite. Indicatorul cu cea mai mare pondere, de 50%, este vizibilitatea, care măsoară impactul conținutului online publicat de instituțiile monitorizate. Al doilea cel mai important indicator este excelența, cu o pondere de 40%, care ia în calcul numărul de lucrări științifice cu cele mai multe citări, iar indicatorul cu ponderea cea mai mică (10%), este transparența, care urmărește cercetătorii cu cele mai multe citări. Toate datele sunt colectate direct, fără implicarea universităților, ceea ce permite acestui clasament să reflecte realitatea obiectivă a prezenței academice pe internet.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este una dintre cele 102 instituții de învățământ superior din România prezente în ediția ianuarie 2021 a clasamentului Webometrics. În ultimii trei ani, UAIC a înregistrat o evoluție ascendentă, de la locul 1223 mondial și locul 485 european în 2019, la locul 980 mondial și locul 409 european în prezent.

Ierarhia „Ranking Web of Universities” este realizată, începând cu anul 2004, de Cybermetrics Research Group, care funcționează în cadrul Consiliului Național de Cercetare, cel mai mare organism public de cercetare din Spania. Clasamentul complet poate fi consultat aici: http://webometrics.info/en

Aida POPA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here