Veste bună pentru viitorii șoferi. Examenul auto se schimbă radical, din 5 octombrie

0
42

Candidaţii respinşi la proba practică a examinării pentru obţinerea permisului auto nu vor mai fi nevoiţi să susţină din nou proba teoretică, potrivit unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial. Pentru că acest lucru să fie posibil, candidaţii vor trebui să plătească taxa de examinare şi să facă cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică. “Candidaţii declaraţi «respins» la proba practică pot fi programaţi pentru susţinerea unei noi probe după o perioadă de cel puţin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare şi prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată”, prevede ordinul. În momentul de faţă, dacă sunt respinse la proba practică, persoanele care vor să obţină permisul auto trebuie să treacă din nou de probă teoretică.

Practic, prin prisma noilor reglementări, candidaţii admişi la proba teoretică vor avea la dispoziţie un an de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică şi practică pentru a trece de proba practică, chiar şi din mai multe încercări.

În ceea ce privește proba teoretică, aceasta va putea fi repetată după 15 zile de la respingere și după achitarea unei taxe.

Cei care nu reușesc să obțină permisul în termen de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică și practică trebuie să efectueze un nou curs de pregătire, pentru a susține examenul auto.

Examinarea pentru obţinerea permisului auto se desfăşoară, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, prin susţinerea succesivă a probei teoretice şi a celei practice, în zile diferite.

În ceea ce priveşte proba practică, aceasta se poate susţine, potrivit sursei citate, după caz, pe traseu şi/sau în poligon, după cum urmează:

pentru vehiculele din categoria AM: în poligon;

pentru vehiculele din categoriile A1, A2 şi A: în poligon şi pe traseu;

pentru vehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv: pe traseu.

În cazul categoriilor A1, A2 şi A, proba practică se susţine întâi în poligon şi apoi pe traseu, în aceeaşi zi. Tot începând cu data de 5 octombrie, candidaţii promovaţi la proba practică în poligon care nu se prezintă în aceeaşi zi la proba pe traseu vor fi programaţi pentru o nouă proba practică.

Noile reguli se vor aplica însă doar celor care vor susţine examenul auto începând cu data de 5 octombrie 2015. Până atunci rămân valabile actualele prevederi.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =