Vestigii unice descoperite in urma sapaturilor din spatele Palatului de Justitie din Iasi

1
77

În cursul supravegherii arheologice din strada Maior Ieremia Popescu nr. 1, in spatele Palatului de Justitie din Targu Cucu, s-a descoperit o locuință cu fundații de piatră, pe arce de descărcare. Potrivit BZI, in timpul excavatiilor, cercetatorii au dat peste un tezaur misterios, respectiv constructii subterane-unice, vechi de cateva secole, alaturi de alte vestigii de o importanta istorica uluitoare pentru fosta capitala a Moldovei.

Arcele de descărcare încadrează, suprapun  o pivniță cu 4 ramuri, a cărui extrados a apărut la adâncimea de 3 m. Lungimea totală a pivniței este de cca. 40 m, înălțimea interioară păstrată este de 1,8 – 2 m, lățimea interioară este de 1,7 m. grosimea pereților pivniței este de 30 cm. Atât la fundațiile de piatră, cât și la pereții pivniței s-a folosit un liant pe bază de argilă și nisip. Din analiza materialelor arheologice recoltate putem data existența pivniței și a casei în intervalul secolelor XVIII-XX. Demn de remarcat este că atât pivnița cât și fundațiile casei de piatră secționează un strat arheologic cu mult lemn putrezit  și materiale arheologice (cahle de sobă și vase ceramice) din veacurile XVI-XVII. Din păcate,  situl a avut mult de suferit în urma demolărilor din anii 80, astfel încât molozurile contemporane au distrus o bună parte din pivniță și din arcele de descărcare”, a declarat Bobi Apavaloaei, cercetator stiintific al Academiei Române – Filiala Iasi, in cadrul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana.1c-1000IMG_7365-1000

1 COMMENT

  1. Tot orasul e plin de subterane de pe vremea lui Ipsilante sau a lui Mendelsohn – dezvoltatorii imobiliari, comerciali si bancheri din vremurile duse. La un oras de aproape 500 de ani, ce altceva s-ar vedea ? Si pe sub cladirile din Cuza Voda si de pe Stefan sunt hrube – asa era pe atunci – adaposturi antiatomice sau frigorifice, cai de retragere din calea … turistilor .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here