Drama din spatele cifrelor care exprima o realitate paralela cu interesul autoritatilor – copiii cu sindrom Down

0
65

În România sunt 4420 de persoane cu sindrom Down, din care 2611 sunt copii. Iași este județul cu cele mai multe persoane cu sindrom Down – 274. Doar 8% dintre adulții cu Sindrom Down sunt școlarizați.

Pentru că azi a fost Ziua Internațională a Persoanelor cu Sindrom Down, Fundația Star of  Hope Romania – în parteneriat cu Federatia Organizatiilor de Părinti care au Copii cu Dizabilități – a organizat evenimentul ”Bine ati venit la noi!”, în sediul Centrului Regional de Reabilitare pentru Copii și Tineri cu Dizabilități ”Steaua Speranței” Iași.

Evenimentul a dat startul celei de-a treia ediție a campaniei ”Iubesc să strâng lumea la piept” dedicată copiilor și tinerilor cu sindrom Down și care se va desfășura în perioada 21-31 martie 2018.

Si acum vă spunem cum a fost azi: am deschis ușile cu mult drag și am primit cu bucurie oaspeții. Copii și reprezentanți ai grădinițelor ieșene alături de autorități locale, părinți și reprezentanți ai companiilor, oameni ai comunității au vizitat sălile de terapie unde se desfasurau atelierele de lucru cu copiii cu sindrom Down impreuna cu copii din gradinitele de masa după modelul unic folosit de către specialistii Fundatiei Star of Hope: RBC (Reabilitare Bazată Pe Comunitate).

De asemenea, musafirii au intrat in  atelierul de croitorie în care mămicile copiilor fac diverse produse hand made. La eveniment au participat Luminița Munteanu, director general Directia de Asistenta Comunitara Iasi, Daniel Ciubotariu, director adjunct Directia de Asistenta Comunitara, Niculina Karacsony, director Direcția Generala de Asistenta Sociala și Protectia Copilului Iasi, Mihaela Zaharia, sef serviciu Direcția Generala de Asistenta Sociala și Protectia Copilului Iasi si Gabriela Raus, inspector invatamant special Inspectoratul Scolar Judetean Iasi.

Cuvintele sunt mici pentru a putea descrie bucuria pe care ne-au oferit-o micii noștri oaspeti: copiii si dna director Dina Puscasu de la Gradinita PN 26, copiii si dnele educatoare Alina Virlan, Luciana Gherman si Oana Cozma de la Gradinita PP 3, copiii si dnele educatoare Rica Gavriluta si Mimi Anastasescu de la Gradinita PP 29. Cele 3 gradinite iesene sunt modele de buna practica pentru integrarea copiilor cu dizabilitati in invatamantul prescolar de masa. Si ne-au mai vizitat, pentru prima data, dna educator Ana Darie si dna director Liliana Valicu de la Gradinita PP 16. Am fost extrem de emotionati pentru ca Gradinita PP16 este prima institutie de invatamant prescolar care a decis sa sustina un numar de 8 copii cu dizabilitati din Centrul Star of Hope Iasi pentru a facilita accesul acestora la terapie. Le multumim pentru ca au inteles importanța terapiei timpurie încă de la vârste foarte fragede și continuarea acesteia fără întrerupere. Si nu putem sa nu salutam reprezentantii altor doua institutii de invatamant iesean: dna director Mioara Peste – Scoala Nicolae Iorga, Iasi – si dl educator Stefurac Ionut de la Gradinita PP 25. La sarbatoarea de astazi, copiii nostri au pictat, s-au amuzat incercand tehnici de  face painting si s-au bucurat de cadourile oferite de SC Fidelis Energy SRL si Coriolan – dulciuri, carti adecvate varstei lor, creioane colorate, carioci si caiete. Multumim sponsorilor pentru zambetele si chiotele de bucurie ale copiilor! De asemenea, multumim pentru prezenta la evenimentul nostru dnei Liliana Perujinski, un om cu suflet mare si dnei Loredana Dorea – Analda si Centrum Gym – care se implica fara ezitare in sustinerea copiilor cu dizabilitati”, a declarat Aurora Vatamaniuc, presedinte executiv Satar of Hope.

Campania  IUBESC SĂ STRÂNG LUMEA LA PIEPT continuă și are un singur mesaj: sindromul Down sau autismul (la fel ca orice altă dizabilitate) nu alege nici timpul, nici locul, nici familia. ”Lovește” la întâmplare, atât copilul cât și părintele, bogat sau sărac.

Următorul eveniment din cadrul campaniei va avea loc pe 31 martie 2018.

”Welcome to us!” este un eveniment change-experience pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului împreună cu o echipă de specialiști din Suedia – la sediul Centrului Regional de Reabilitare ”Steaua Speranței”, strada Bariera Veche nr 3.

Despre Fundația Star of Hope Romania:

– peste 26 de ani de activitate în slujba copilului

– 6 CENTRE DE ZI pentru pentru copii și tineri cu dizabilități Iași, Bârlad, Botoșani, Dorohoi, Suceava, Chișinău

– 7 CENTRE DE ZI pentru copii aflați în situații de risc de abandon familial și școlar în Murgeni (jud. Vaslui), Babadag (jud. Tulcea), Pantelimon (jud. Ilfov), Valea Seacă (jud. Bacău), Huși (jud. Vaslui), Dimăcheni (jud. Botoșani), Botoșani

– intervenție și sprijin material, moral și financiar pentru părinții și familiile copiilor din proiecte

– sesiuni de informare/instruire a cadrelor didactice din comunitate privind modalități de lucru cu copilul cu dizabilități/copilul aflat în risc de abandon școlar sau familia.

Aida POPA

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 2