DelGaz Grid SA a finalizat reparatiile pe șoseaua Barnova

0
69

DelGaz Grid SA a informat Primăria Municipiului Iași că astăzi, 8 noiembrie, la ora 14.00, va recepționa lucrările de refacere a infrastructurii rutiere afectate de lucrările din cadrul investiției în rețeaua de distribuție de gaze și branșamente de pe șoseaua Bârnova. DelGaz Grid SA a desemnat executantul lucrărilor, anume Bloc Bac SRL din Bacău, pe 22 octombrie. Inițial, furnizorul de utilități se angajase că va finaliza reparațiile până pe 1 noiembrie. Reparațiile pe porțiunile de drum afectate de investițiile realizate de ApaVital SA în rețeaua de apă și canalizare au fost făcute de Citadin SA.

Reamintim că, în urma unei licitații, pe 21 august 2017, municipalitatea a semnat cu asocierea Viarom Construct SRL – Conest SA un contract de modernizare a șoselei Bârnova. Pe 25 august 2017 a fost emis și ordinul de începere a lucrărilor, acestea având ca termen de finalizare luna august a anului 2019. Municipalitatea a notificat furnizorii de utilități (ApaVital SA pentru apă și canalizare, respectiv DelGaz Grid SA pentru electricitate și gaz) să își finalizeze propriile investiții și lucrări care afectează calea rutieră. Modernizarea șoselei nu poate începe decât după ce toate intervențiile la rețelele de utilități sunt încheiate, cu atât mai mult cu cât proiectul tehnic prevede realizarea unui drum betonat, pe care următoarele intervenții nu vor mai fi permise. Trebuie menționat, de asemenea, că la momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, furnizorii de utilități nu anunțaseră că au investiții programate.

Ulterior, atât ApaVital SA, cât și DelGaz Grid SA au anunțat municipalitatea că intenționează să realizeze investiții proprii pe șoseaua Bârnova și au solicitat certificat de urbanism și autorizație de construire în acest scop. Inițial, DelGaz Grid SA, cea ale cărei intervenții au afectat mai puternic trama stradală, și-a asumat un grafic de lucrări potrivit căruia acestea ar fi trebuit încheiate pe 30 iunie 2018. Acest grafic a însoțit o autorizație de construire eliberată de municipalitate în luna aprilie a acestui an și care viza o investiție în înlocuirea de conducte şi branşamente, însoțită de obligația realizării lucrărilor de refacere a infrastructurii rutiere afectate.

În urma notificărilor trimise de Primărie referitor la evidentele întârzieri, DelGaz Grid SA a solicitat municipalității o prelungire a termenelor, noul grafic de lucrări fixând data finalizării lucrărilor, inclusiv a celor de reparații, la 1 noiembrie.

După finalizarea investiției și a lucrărilor de reparații executate de DelGaz Grid SA și ApaVital SA, Primăria Municipiului Iași va putea continua modernizarea șoselei Iași – Bârnova, de la intersecția cu șoseaua Bucium până la limita cu comuna Bârnova. Vor fi

efectuate lucrări pe o distanță de 2.519 metri, iar valoarea acestora este de 6.193.820 lei, inclusiv TVA. Lucrările vor fi executate în anul 2019.

Șoseaua Bârnova va avea două benzi de circulație cu lățimea de 3,50 metri fiecare. Modernizarea străzii Șoseaua Bârnova constă în realizarea unei îmbrăcăminţi din beton de ciment rutier, corectarea profilului longitudinal şi transversal al străzii, asigurarea scurgerii apelor pluviale prin rigole carosabile, pereate și guri de scurgere, refacerea podețelor, refacerea trotuarelor, aducerea la cotă a căminelor de canalizare și a gurilor de scurgere, amenajarea străzilor laterale, realizarea canalului tehnic pentru rețele de telecomunicații, relocarea a 17 stâlpi de iluminat în vederea corectării profilului transversal al străzii, precum și executarea unor lucrări de siguranța circulației.

Modernizarea șoselei Iași – Bârnova face parte dintr-un program de lucrări care include şapte artere rutiere importante din municipiu. Sunt modernizaţi, în total, 6,1 kilometri de carosabil: strada Smârdan (630 metri), şoseaua Bârnova (2.519 metri), strada Petre Vancea (607 metri), bulevardul Primăverii (602 metri), strada Moşu (382 metri) şi strada Ogorului (286 metri). Lucrările sunt executate de asocierea Viarom Construct SRL – Conest SA, iar valoarea totală a contractului este de 12.072.482,99 lei, fără TVA (14.366.254,76 lei, cu TVA).

Marius GAVRILESCU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here