Fostul prefect de Iași Dragomir Tomașeschi, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă

0
68
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au dispus trimiterea în judecată a avocatului Dragomir TOMAŞESCHI, fost prefect al județului, şi a lui Constantin AVĂDĂNEI.  Cei doi sunt acuzați de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

La datele de 28.04.2014 şi 26.05.2014, cu ocazia audierii în calitate de martor în dosarul penal nr. 9314/99/2013* al Tribunalului Iaşi, inculpaţii TOMAŞESCHI SAVA DRAGOMIR şi AVĂDĂNEI CONSTANTIN au făcut afirmaţii mincinoase cu privire la împrejurări esenţiale în legătură cu care au fost întrebaţi. Astfel, inculpaţii au susţinut în calitate de martor, în mod nereal, că poliţiştii din escortă l-au agresat fizic şi verbal, la intrarea în cadrul Tribunalului Iaşi, pe inculpatul CLAPON GHEORGHE, aflat în stare de arest preventiv iar persoana privată de libertate, deşi a fost agresată, nu a adus ameninţări organelor de poliţie.

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că declaraţiile inculpaţilor TOMAŞESCHI SAVA DRAGOMIR şi AVĂDĂNEI CONSTANTIN, date în calitate de martor, sunt în vădită contradicţie cu declaraţiile celorlalte persoane audiate în cauză şi cu  înregistrările audio/video de la intrarea în sediul instanţei de judecată.

Totodată, în cuprinsul sentinţei penale nr. 580/13.06.2016 pronunţată în dosarul penal 9314/99/2013* al Tribunalului Iaşi prin care s-a dispus condamnarea inculpatului CLAPON GHEORGHE, printre alte infracţiuni şi pentru infracţiunea de ultraj, instanţa de judecată a înlăturat declaraţiile date în calitate de martor de câtre inculpaţii  TOMAŞESCHI SAVA DRAGOMIR şi AVĂDĂNEI CONSTANTIN, apreciind a fi nesincere.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Curţii de Apel Iaşi. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrâneze principiul prezumţiei de nevinovăţie”, arată procurorii ieșeni.

sursa: ReporterIS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here