Primaria Iași va cumpăra locuințele din „blocul fantomă” din zona Decebal

0
73

Situația blocului M2 situat în bulevardul Nicolae Iorga nr. 7 A („blocul fantomă”) parcurge o nouă etapă înaintea demolării. În luna octombrie, toţi proprietarii locuințelor din blocul M2 au fost invitați ca până pe 16 noiembrie să se prezinte la sediul Direcției Fond Locativ a Primăriei Municipiului Iaşi pentru a le fi comunicată valoarea ce urmează să fie oferită în schimbul transferului dreptului de proprietate către unitatea administrativ teritorială.

Raportat la concluziile raportului de expertiză tehnică nr. 328 / 2018 efectuat la solicitarea Primăriei Municipiului Iaşi, blocul M2 este încadrat în clasa I de risc seismic şi se propune ca soluţie de intervenţie demolarea clădirii.

Situația va fi dezbătută și în plenul Consiliului Local de joi, 29 noiembrie, când aleșii locali vor discuta un proiect de hotărâre privind cumpărarea de către Municipiul Iași a imobilelor aflate în proprietatea persoanelor fizice / juridice din blocul M2.

Municipiul Iași a contractat un raport de evaluare a valorii de piață a fiecărui spațiu de locuit din imobil. Raportul de evaluare a fost întocmit pe 17 septembrie 2018 de către un evaluator autorizat, membru titular ANEVAR și a oferit autorității publice posibilitatea rezolvării pe cale amiabilă, prin ofertarea fiecărui proprietar, în vederea realizării transferului de proprietate de la actualii proprietari către Municipiul Iași la valoarea de piață rezultată. Conform raportului de evaluare, a rezultat că valoarea actuală a unei locuințe în blocul M2 este de 1.041 euro. La acestea de adaugă și 13 spații deținute de SC ASA SRL: 11 camere, un grup sanitar, un hol, teren în cotă indiviză în suprafață de 34 mp. Pentru  societatea comercială, raportul de evaluare are următoarele estimări: 1.673 euro pentru fiecare cameră, 1.087 euro pentru grupul sanitar și 1.382 euro pentru hol, valoare care include și prețul terenului. Spre deosebire de restul proprietarilor, firma are în proprietate și cotă indiviză din terenul aflat sub construcție.

Au fost trimise 73 de comunicări atât proprietarilor, cât și moștenitorilor celor decedați care au putut fi identificați. În urma demersurilor Direcției de Fond Locativ și-au exprimat intenția de vânzare a proprietății lor SC ASA SRL și alți 9 proprietari.

20 de proprietari și-au exprimat intenția de renunțare la dreptul de proprietate, urmând ca Municipiul Iași  să ceară înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii de Consiliu Local. Pentru 21 de proprietari rămâne valabilă și produce efecte declarația autentificată de acord de demolare a proprietății lor, fără a emite compensații de niciun fel. Pentru 22 de proprietari, Municipiul Iași va cere în instanță obligarea acestora la demolarea proprietății lor din blocul M2, fiind valabilă și rezolvarea pe cale amiabilă până la soluționarea definitivă a acțiunii putând apărea situații noi de transfer al dreptului de proprietate către Municipiul Iași.

Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here