Protest al personalului nedidactic din Iasi, la Prefectura. Vezi care sunt revendicarile

0
74

Astazi, 10 mai 2018, între orele 13:30 – 14:30, USLIP IAŞI va picheta Prefectura Iasi pentru a atrage atenţia Guvernului României asupra gravelor probleme cu care se confruntă personalul nedidactic.
Media salarială la această categorie este de aproximativ 1250 lei net deoarece pe Legea nr. 153/2017 nedidacticul se găseşte între un minim de 1150 lei şi un maxim de 1450 lei. Reprezentantii USLIP subliniaza faptul ca personalul nedidactic nu a beneficiat de majorarea de 20% de la 1 martie 2018, iar din punct de vedere legislativ nu este recunoscută ca parte a sistemului educaţional.
Nu este nevoie sa mai precizăm faptul că bucătarii din grădiniţe, fochiştii, femeile de serviciu, îngrijitorii, muncitorii de întreţinere sunt absolut vitali pentru buna funcţionare a unităţilor şcolare. Mai arătăm şi condiţiile mizerabile în care aceştia trebuie să îşi desfăşoare activitatea, printre care lipsa echipamentelor speciale pe care de cele mai multe ori şi le achiziţionează singuri, nedecontarea navetei acolo unde avem persoane care se deplasează din alte localităţi, supranormarea suprafeţei pe care o au în sarcină. De cele mai multe ori femeile de serviciu trebuie să facă munca a două – trei persoane. Bolile profesionale sunt mai accentuate la această categorie. Vorbim de micoze, intoxicaţii, alergii, probleme circulatorii etc. Toate acestea sunt cauzate de condiţiile inadecvate în care îşi desfăşoară activitatea. În ceea ce priveşte personalul auxiliar, vorbim de diminuări de salarii, în cazul contabililor între 350 şi 750 lei. Sunt motive serioase pentru a protesta alături de personalul nedidactic şi auxiliar din unităţile şcolare ale judeţului Iaşi, la Prefectura Iaşi, joi, 10 mai 2018, între orele 13:30 – 14:30.”, a precizat Laviniu Lacusta, liderul USLIP Iasi.
Revendicări adresate Guvernului României:
1. Majorarea cu 20% a salariilor şi pentru personalul nedidactic;
2. Recunoaşterea acestei categorii ca parte integrantă a sistemului educaţional;
3. Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, refacerea normativelor de muncă şi modificarea regulamentului pentru sporuri pentru a cuprinde şi personalul nedidactic din învăţământ;
4. Solicităm ca pentru contabilii şi secretarii care au avut diminuări de salarii să se revină la veniturile din luna februarie 2018.
Marius GAVRILESCU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here